Olaf is de teamverantwoordelijke van de speciale eenheid van de federale politie. Hij leidt een team van zeer vaardige, ultragetrainde speciale agenten, die ingezet worden bij binnenlandse en buitenlandse missies. Hij heeft de uitstekende reputatie onkreukbaar en professioneel te zijn. In de politiescholen wordt hij vaak geciteerd. Zijn missies worden als legendarisch beschouwd. Net als Thea Ooms is hij weduwnaar, want zijn echtgenote stierf aan kanker. Nu richt hij zijn pijlen op Thea. Zij is de vrouw die bij hem past. Maar die liefde is eenzijdig. Thea kan haar overleden echtgenoot niet vergeten. Olaf kende hem trouwens erg goed, want haar man was zijn beste vriend. Vaak gingen de vrienden ook uit eten met hun echtgenotes. Na de dood van zijn vrouw volgde de dood van zijn tweelingbroer, Lars De Rijke. In dat jaar veranderde Olaf van een hoffelijke gentleman in een egoïstische man met een ongezonde voorliefde voor materiële luxe. Hij heeft een Noorse moeder en een Belgische vader.

 

Teamleden onder de leiding van Olaf De Rijke:

 

Speciaal agent Mikey is de rechterhand van Olaf en zijn meest betrouwbare medewerker. Mikey staat bij een missie  altijd in de frontlinie. Hij is fysiek en mentaal in topvorm. Het ene moment danst hij op een feestje en een uur later vertrekt hij voor een missie naar Kosovo.  Volgens geruchten heeft hij een relatie met de voorzitster van de interne audit, een gehuwde vrouw, die erop toeziet dat de politieagenten zich correct en keurig gedragen. Mikey is een hondenliefhebber en heeft drie Duitse herders, die hij als zijn oogappels beschouwt.

 

Speciaal agente Zoë is expert in wapens en gevechtskunsten. Ze heeft talloze missies succesvol bijgewoond. Ze spreekt zes talen, waaronder Russisch, Mandarijn en Arabisch. Ze is erg loyaal en zal Olaf De Rijke volgen tot in de dood.